Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі

В грудні 2023 року, за даними ZUS, 759 тис. осіб із громадянством України сплачували внески в Польщі.

Більшість з них — жінки і діти. Половина — люди працездатного віку. Серед інших є люди з інвалідністю, що прибули в краïну внаслідок війни. Багато з них не отримують пільги і внески від польської держави, бо просто не знають, куди звертатися, які документи треба зібрати.

В цій статті ви дізнаєтесь покроковий алгоритм дій для підтвердження інвалідності в Польщі.

Важливо знати: українці з інвалідністю мають право на майже таку ж допомогу, як і польські громадяни. Це безкоштовне чи пільгове лікування, реабілітація та інші послуги, які необхідні для людей із особливими потребами.

Однак, щоб законно використовувати цей статус, спочатку треба його  встановити. У Польщі автоматичне визнання інвалідності неможливе. Вам необхідно пройти офіційний процес підтвердження.

В законі від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом Польща запровадила спеціальне рішення. Воно дозволяє створювати програми для людей, які в’їхали на її територію легально та заявляють про намір залишитись в країні. Це надає право до такої самої медичної допомоги, і у такому самому об’ємі, як громадяни Польщі, за винятком:

-      санаторного лікування та реабілітації;

-      призначення лікарських засобів в рамках програм політики охорони здоров’я міністра, який відповідальний за охорону здоров’я.

Це не є взаємним визнанням документів, що підтверджують інвалідність або її ступінь з точки зору права. Утім завдяки такому регулюванню, людей із особливими потребами можуть включити до програм Державного фонду реабілітації осіб.

Хто займається підтвердженням інвалідності? Для надання статусу особи з інвалідністю в Польщі існують спеціальні Комісії з оцінки інвалідності (Zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności). Вони бувають двох рівнів: повітові і воєводські. Первинне звернення завжди здійснюється до повітових комісій. Воєводські існують лише для апеляції рішення повітових інстанцій. Комісії по встановленню інвалідності складаються мінімум із двох осіб, з яких одна (голова) обов’язково має бути лікарем. Другим може бути педагог, психолог, соціальний працівник, консультант з питань кар’єри чи інший лікар. Максимальна кількість членів комісії не регламентується.

Види інвалідності в Польщі

В Польщі розділяють інвалідність на дві категоріі: 1) для дітей віком до 16 років; 2) для осіб віком від 16 років.

1. До досягнення 16 років

Статус особи з інвалідністю надається на певний термін, але не пізніше ніж настане зазначений вік. Подавати документи на підтвердження інвалідності дитини у Польщі можуть батько, мати чи законний опікун дитини (особа, якій суд довірив опікунство над дитиною).

Для отримання статусу інвалідності, необхідно, щоб виконувались усі три, зазначені нижче умови:

-      порушення фізичного та/або психічного здоров’я;

-      очікування, що наявні порушення триватимуть щонайменше 12 місяців;

-      потрібен догляд та допомога у задоволенні основних життєвих потреб, що перевищують рівень догляду та підтримки, необхідні дітям того ж віку без відповідних порушень здоров’я.

Інших градацій/класифікацій для осіб з інвалідністю до 16 років немає. У всіх одні права та можливості. Щоб отримати їх[МВ1] , зберіть документи. Приготуйтесь, що на момент подачі у вас мають бути з собою і копії, і оригінали. Вам потрібні:

-        заява на отримання довідки про інвалідність (її можна оформити в окружній чи муніципальній групі з оцінки інвалідності. Суворої встановленої форми немає, у кожній установі свій шаблон);

-        медична документація дитини, яка підтверджує стан здоров’я у перекладі присяжного перекладача;

-        медична довідка про стан здоров’я дитини (зразок можна отримати в окружній або муніципальний раді у справах людей з інвалідністю). Вона повинна бути заповнена лікарем, який опікується пацієнтом. Довідка є дійсною протягом 30 днів з моменту її видачі;

-        інші документи, які можуть вплинути на встановлення інвалідності, наприклад: висновок психолого-педагогічного консультаційного центру, характеристика класного керівника, тощо.

Комісія вивчить всю представлену документацію, в процесі може запросити якісь додаткові папери, про що вас повідомлять письмово.

Якщо надані документи містять суперечливу інформацію, комісія може направити дитину на обстеження до фахівця (проводиться безкоштовно) або попросити вас надати результати додаткових аналізів (за ваш рахунок).

Вас буде додатково проінформовано про дату засідання комісії за 7 календарних днів (зверніть увагу, що присутність на ній є обов’язковою). Лист з цією інформацією ви отримаєте протягом місяця. Якщо ваш випадок вважатимуть складним, і на його вивчення потрібно більше часу — процес може затягнутись до 2 місяців. Про це повідомлять письмово із поясненням причини.

У випадку прийняття рішення на вашу користь, дитина отримує довідку про інвалідність, яка називається Orzeczenie o niepełnosprawności. Цей документ підтверджує статус особи з інвалідністю в Польщі у тих, кому менше 16 років. Тобто у випадках, коли, крім іншого, не визначається міра інвалідності.

2. Для осіб віком від 16 років

В цій категорії процес підтвердження інвалідності може тривати до 4 місяців. Дотримуйтесь наступного плану дій і зберіть пакет документів:

-      зареєструйтесь в польській системі охорони здоров'я. Почніть з укладення декларації із сімейним лікарем. Він дасть направлення до вузькопрофільного лікаря. Наприклад, якщо людина з порушеннями слуху, має інвалідність 3-ї групи в Україні, то сімейний лікар направляє до отоларинголога для проходження обстеження);

-        перед тим, як відвідати профільного лікаря, завітайте до місцевого відділу з питань встановлення інвалідності і отримайте форми відповідних заяв. Деякі заяви ви самостійно заповнюєте вдома, але, наприклад, медична довідка про стан здоров'я заповнюється профільним лікарем (форму для неї, ви безпосередньо берете в місцевому відділі з питань встановлення інвалідності);

-      далі, із зібраними медичними документами, що підтверджують інвалідність, необхідно записатись до профільного лікаря для проходження обстеження. Ці документи мають бути перекладені польською мовою присяжним перекладачем;

-      з результатами обстеження та заповненою лікарською довідкою ви подаєте заяву на підтвердження інвалідності до місцевого відділу з питань встановлення інвалідності. До заяви потрібно додати перекладені медичні документи, копію закордонного паспорта та PESEL.

Приблизний перелік необхідних зразків заяв є у додатках до цієї статті. Але в кожному окремому випадку та в кожному воєводстві свої вимоги та правила, тому краще завітати до місцевого відділу з питань встановлення інвалідності за місцем свого проживання і попросити перелік необхідної документації та зразків заяв для заповнення.

Що входить у стандартний пакет документів, який ви отримаєте:

Довідка про ступінь інвалідності (Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności). Це документ, що підтверджує статус інвалідності для тих, кому за 16 років. Вже з назви зрозуміло, що визнання статусу відбувається разом із визначенням ступеня інвалідності. Вам не доведеться спочатку встановлювати сам факт непрацездатності, і тільки потім визначати його рівень, а відразу приймається рішення про присвоєння Orzeczenie o stopniu niepełnosprawności.

Довідка про надання пільг та допомоги (Orzeczenie o wskazaniach do ulg i uprawnień). Йдеться про документ, що надає різні пільги особам з інвалідністю віком від 16 років. Видається на підставі раніше ухваленого рішення про присвоєння ступеня інвалідності. Без нього не варто розраховувати на будь-яку допомогу. Отримання Orzeczenie o wskazaniach do ulg i uprawnień є наступним етапом після оформлення Довідки про ступінь інвалідності.

Ідентифікаційна карта особи з інвалідністю (Legitymacja osoby niepełnosprawnej). Це посвідчення особи з інвалідністю (пластикова ID-карта), що підтверджує наявність прав на додаткові пільги, які відповідають статусу. Legitymacja osoby niepełnosprawnej видається на підставі одного з вищезгаданих документів або судового рішення про надання статусу особи з інвалідністю. Іншими словами, статус спочатку має бути визначений, а потім, можна отримати карту особи з інвалідністю. Використовується у повсякденному житті для пред’явлення за необхідності.

Навіщо потрібен статус інвалідності (непрацездатності)? Кінцевою метою набуття статусу особи з інвалідністю є підтвердження прав, пільг та іншої допомоги, передбаченої законодавством Польщі. Основними з них є:

-      професійна реабілітація;

-      спеціальне працевлаштування з використанням певних привілеїв. Наприклад, право на додаткову відпустку, більш тривалі перерви протягом робочого дня, скорочений робочий день;

-      можливість підтримки економічної або сільськогосподарської діяльності;

-      соціальна реабілітація (можливість участі у трудовій терапії, що проводиться у спеціалізованих майстернях або можливість реабілітації у спеціальних установах);

-      співфінансування при купівлі ортопедичного обладнання, допоміжних технічних засобів, що полегшують стан тощо;

-      податкові пільги, знижки на зв’язок, звільнення від плати за радіо і телебачення;

-      лікувальні, терапевтичні та реабілітаційні послуги, що надаються установами соціального забезпечення;

-      пільги при паркуванні (при наявності паркувальної картки ви маєте право на спеціальне розміщення автотранспортних засобів);

-      право на допомогу по догляду за особою з інвалідністю для ваших близьких та інші сімейні допомоги і пенсії з інвалідності;

Що також важливо знати:

  1. Якщо у вас немає страховки, то доведеться оплачувати усі візити до лікарів. Рекомендовано, якщо людина не працює і не має статусу УКР , зареєструватися в місцевому центрі зайнятості, як безробітний. В такому випадку особа автоматично стає застрахованою;
  2. Присяжний переклад документів коштує недешево. Одна сторінка тексту, що складається із 1125 знаків (знаки рахує програма, яка встановлена у присяжних перекладачів від Міністерства юстиції Польщі), обійдеться вам приблизно в 80-100 злотих. Як приклад, ви подаєте переклад нібито на 1 сторінку із текстом українською мовою, а по вартості виходить на 3-4 сторінки (за підрахованими знаками). За переклад медичних документів спеціалісти беруть ще плюс 30% до основної суми, а деякі й більше, тому що перекладати потрібно медичну термінологію (від правильного перекладу залежить правильність діагнозу тощо).

Якщо у вас залишились питання, ви можете записатися на безоплатну консультацію за посиланням https://pravovsim.org/lawyers/351 або по телефону:+48733630279; +380662927626. Адреса, де можна отримати консультацію: Республіка Польща, м. Лодзь, вул. Пьотрковська 66.

Автор: Adwokat, Prawnik Zagraniczny Daria Syamina

 

Матеріал створено за підтримки PravoVsim.org.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті