Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Мар’яна Мамонова: «Про самотніх матерів потрібно дбати як про Збройні сили України»

22 липня EnableMe Ukraine провели вебінар «Здорова мама – здорова дитина».

Мар'яна Мамонова

Мар'яна Мамонова

Спікером заходу виступила військова медикиня Мар’яна Мамонова, яка вагітною потрапила в полон і повернулася звідти у вересні 2022 року.

Свій унікальний досвід материнства Мар’яна поєднала з громадською діяльністю. Нещодавно вона заснувала власний благодійний фонд і планує допомагати жінкам, які пережили полон, також вона продовжує передавати бебі-бокси для дружин українських військових.

На вебінарі вона поділилась дієвими техніками, які допомагають їй підтримувати ментальне здоров’я під час війни та розповіла про власний досвід виховання дитини.

Публікуємо інсайти від Мар’яни Мамонової, які допоможуть жінкам знаходити в собі сили та ресурс і бути більш уважними до потреб власних дітей.

1. Про підтримку материнства на рівні держави

Держава, волонтери та громадськість повинні належним чином дбати про самотніх матерів. Це стимулюватиме в країні народжуваність.  Виносити дитину – це складно, а виносити дитину під час війни - ще складніше. Про самотніх матерів треба так дбати, як про Збройні сили України. Вони виховують дітей, а це - наше майбутнє. Жіноче ментальне відновлення закладено в материнстві в тому числі. Коли я повернулась з полону, у мене не було можливості пройти психологічну реабілітацію і я повністю поринула у материнство. Саме це і врятувало мене від психічних розладів і дало сили триматись. Тому, коли мене запитують, звідки я беру сили, то я можу впевнено сказати, що ресурс мені дає моя дитина.

2. Про необхідність ментального відновлення для жінок

У родині, де є ментально здорова мама, будуть здорові усі. Психічне здоров’я для жінки дуже важливе, бо жінка – це фундамент усієї сім’ї і на ній тримається у прямому сенсі усе. Навіть коли жінка залишається сама без чоловіка і вона ментально здорова, вона може зробити дуже багато і не зламатись.

3. Про роль чоловіка при появі малюка

Коли в родині з’являється малюк, то навантаження на жінку зростає в рази, збільшується кількість стресових чинників, жінка швидко втомлюється. Багато чоловіків не розуміють, що його коханій може бути  дуже важко. Під час війни, коли є висока вірогідність непередбачуваних обставин, жінка сильно хвилюється за дитину, за себе, за родину і це забирає багато внутрішніх сил. Саме тому після народження дитини треба давати жінці максимум підтримки, любові і допомоги. Важливо, аби чоловік також міг взяти на себе обов’язки по догляду за дитиною  і розділяти цю відповідальність з дружиною. 

4. Про потужну віру в себе

Що робити тій жінці, яка з тих чи інших обставин залишилась сама, без підтримки чоловіка? Така жінка має розвивати потужну віру в себе, в свої власні можливості. Будь-яка жінка сьогодні повинна вміти покладатись на себе і бути самодостатньою особистістю.

Також важливо на рівні держави створювати програми ментального відновлення для жінок, які самі виховують дітей. Фактор підтримки для самотніх матерів є надзвичайно важливим. 

5. Про баланс між любов’ю і вседозволеністю

Виховання дітей – це пошук балансу між вседозволеністю і любов’ю. Батькам потрібно навчитись керувати цим. Вседозволеність породжує в дітях егоїзм. Аби цього не сталось, потрібно пояснювати дитині причини своїх відмов і наслідки, які можуть статись, якщо замість «ні» сказати «так». Але виховання – це, перш за все, про любов. Саме любов породжує в дітях впевненість в собі, ідентифікацію як особистості, усвідомлення власних бажань. Дитину неможливо перелюбити. Будьте максимально ніжними і теплими з дітьми – як з малюками так і підлітками. Маленькі діти дуже тактильні. Їх потрібно обіймати, цілувати, залюблювати. Так у майбутньому вони також зможуть проявляти свою любов у стосунках. Саме ми вчимо дітей умінню любити на власному прикладі. Сварити теж потрібно з любов’ю і терпінням – на це теж потрібно мати внутрішній ресурс.

6. Про ментальне відновлення і книжки

Читання допомагає ментально відновитись. Книжки – як професійні так і художні, мають терапевтичний вплив. В книгах ми можемо мандрувати в різні країни, бути героями сюжетів. За допомогою книг можна знайти своє життєве покликання.

7. Про важливість психотерапії

Сьогодні багато факторів можуть спричинити тривожні стани, тому необхідно по можливості відвідувати психотерапевта. Навіть при дуже великій внутрішній силі людина може не впоратись зі всіма проблемами. Психотерапевт, в свою чергу, допомагає розібратись у проблемах, в яких ми застрягли. Він підводить людину до самостійного пошуку рішень. Люди у більшості бояться змін. Психотерапевт, у свою чергу, допомагає поглянути на обставини під іншим кутом і тоді люди бачать різні варіанти розвитку подій.

8. Про конструктивну похвалу

Похвала дає можливість дитині усвідомити свою власну значущість не лише за якісь досягнення, а просто за те, що вона існує, як особистість.  З дітьми потрібно бути дуже конструктивними для того, щоб вони усвідомлювали, за що їх хвалять. Батьки мають обговорювати думки дитини, емоції і почуття.

Для дитини важливо створити безпечний простір, в якому вона може ділитись своїми враженнями та емоціями. Конструктивна критика з боку батьків також є важливою для побудови міцних довірливих стосунків із дітьми. 


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті