Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Вебінар «Самооцінка та самоцінність. Як покращити стосунки з собою та іншими»

28 травня EnableMe Ukraine провели вебінар «Самооцінка та самоцінність. Як покращити стосунки з собою та іншими».

Дівчина з рудим волоссям посміхається | © Pexels

Самооцінка (Pexels)

Спікером онлайн-заходу стала психологиня, терапевтка у напрямі транзакційний аналіз Наталія Ворушиліна.
Експертка запросила учасників у змістовну подорож самопізнання. Говорили про те, як це –  бути різним, веселим чи сумним, навіть тоді, коли іншим це не подобається, також торкнулись теми здорового ставлення до себе. В кінці заходу кожен учасник мав нагоду поставити запитання психологині на важливу для себе тему.
Нижче – добірка ключових інсайтів від Наталії Ворушиліної на тему самоцінності та здорового самосприйняття як головних складових мистецтва смакувати життя.

Про самоцінність

  • «Люди можуть не пускати в  своє життя щось хороше, не впливати на свої стосунки, на місце, яке вони займають у суспільстві через недостатність самоцінності. Їм бракує відчуття і розуміння того, що цінність їхнього життя висока»

  • «Коли ми з дитинства відчуваємо, що нам раді, нас приймають, цінують, тоді ми з великою вірогідністю матимемо здорову самоцінність. Але так буває не завжди. Якщо ви не зростали у середовищі любові і прийняття, відчуття самоцінності можна виростити в собі самостійно в дорослому віці. Рослини здатні пробитись крізь щілинку в асфальті. Подібне характерно і для людської самоцінності: ми можемо виростити її, якщо захочемо»

  • «Самоцінність – це розуміння ваги власного життя. Ми знаємо, що ми цінні незалежно від того, маємо успіх на роботі чи ні. Ми є на світі і це класно. Це відчуття є навіть за умов, коли ми не маємо високих досягнень. Бо самоцінність не передбачає оцінювання. Ми не оцінюємо вагу свого життя, бо воно апріорі цінне».

Про важливість самопізнання

  • «Перші кроки на шляху до здорової самооцінки робляться із самопізнання. Самооцінка – це протилежна самоцінності система. В самооцінці рівень наших бажань пов'язаний з успіхом, коли у нас виходить те, що ми хочемо. А те, що ми хочемо, залежить від того, хто ми є. Тому ми повинні знати свої бажання, реалізовувати їх і від цього самооцінка міцнішатиме. Невдоволення собою часто виникає через те, що ми себе погано знаємо. І психотерапія – це дієвий спосіб стати на шлях самопізнання. Втім, це можна робити і самостійно. Можна почати з чутливості до себе, із відповідей на запитання: «Що я хочу саме зараз? Чай чи каву?», «Яка футболка сьогодні підкреслить мій настрій?», «Чи комфортно мені контактувати з цією людиною?» З цих невеликих кроків ми і починаємо шлях до розуміння того, що ми хочемо від життя».

  • «Важливо не накладати на себе фільтри і розуміти, що ви і є та людина, яка живе ваше життя. Ніхто замість вас його не проживе. Ніхто замість вас не знає краще, як бути вами. Зупиняйте себе, коли хочете накласти на себе фільтр. Звісно, йдеться не про фільтр в Instagram, а психологічний фільтр. В процесі самопізнання важливо залишатись із собою, на своїй стороні і бути собі другом»

Про віру в себе та в свої цілі

  • «Важливо в себе ВІРИТИ. Відштовхуючись від віри в себе, можна зробити для себе дуже багато. Ми не завжди зростаємо у сприятливих умовах, тому віра в себе є ключовою. Пам’ятаєте? Навіть в умовах, де все залито бетоном, може прорости рослина. Тому якщо ми уже є на цьому світі, то варто дослідити себе і спробувати організувати для себе щасливе життя. Зі знання реального себе у вас народжуватимуться справжні бажання та цілі»

  • «Ми можемо бути різними і це усвідомлення дає нам нові можливості для отримання нового досвіду. Знаючи себе і свої цілі, ми можемо інтегруватись в компанії, групи людей, які співпадають з нашим світобаченням. І навіть, якщо ми отримуємо досвід, який ніхто не хотів отримувати, наприклад, досвід життя у воєнний час - це не означає, що  ми маємо втратити самоцінність і віру в себе».

  • «Шукайте для себе внутрішні послання, які підходитимуть саме вам. Цікавтесь собою і знаходьте в цьому ресурс. Це дуже надихає. Особистість людини постійно змінюється і якщо ми відкриваємо шлях самопізнання, цікавості до себе, то з цього і проростатимуть самоцінність, самооцінка, самоповага, розуміння, що ми заслуговуємо на хороше і можемо це хороше обирати та створювати. Якщо ми будемо тримати фокус на собі і цікавитись собою, то і рівень задоволеності життям буде ставати вищим».


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті