Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни для українців у Нідерландах у 2024 році

Нещодавно для людей з тимчасовим захистом у Нідерландах змінили умови підтримки.

Біженці в Нідерландах | © Pexels

(Pexels)

Виплати для українців у Нідерландах

Оскільки вартість життя за останній період зросла, суми допомоги на проживання були скориговані з урахуванням інфляції. 

Виплати на харчування залежать від розміру сім’ї:

  •  Якщо сім’я складається з 1 або 2 людей, то виплати на дорослого будуть 242,48 євро, а на неповнолітнього - 200,65 євро на місяць.

  •  Якщо сім’я складається з 3 осіб, то отримуватиме 193,98 євро на дорослого і 160,64 євро на неповнолітнього на місяць.

  •  Якщо сім’я складається з 4 осіб або більше, то буде отримувати 169,74 євро на дорослого і 140,34 євро на неповнолітнього на місяць.

Якщо хтось живе в муніципальному притулку, муніципалітет може прийняти рішення про забезпечення харчуванням. Тоді біженець не отримає грошей на їжу та напої.

Допомога на одяг та особисті витрати становить 62,66 євро на людину на місяць.

Надбавка у разі проживання в приймаючій сім’ї складає 80,91 євро на людину.

Для прикладу, якщо сім’я складається із матері з двома неповнолітніми дітьми, то вони будуть отримувати 703,24 євро (515,26 євро на харчування і 187,98 євро на одяг) та додатково 242,73 євро, якщо живуть у родині нідерландців.

З 1 липня запроваджене нове правило. Коли біженець віком від 18 років влаштовується на оплачувану роботу, виплата припиняється для всіх членів сім’ї. Так само – якщо людина віком від 18 років отримує допомогу від нідерландського уряду, наприклад – з безробіття чи допомогу з інвалідності.

"Біженець, який працює 3 дні на тиждень за мінімальну зарплату, заробляє більше, ніж прожитковий мінімум", - звертають увагу чиновники.

Також біженці, які живуть у муніципальних центрах і мають роботу, повинні робити внесок за своє проживання на покриття комунальних послуг:

  • 105 євро на особу (від 18 років) за газ, воду та електроенергію, максимум 210 євро на сім’ю

  • до 242,48 євро на особу (віком від 18 років) за харчування, якщо їжа готується в муніципальному приймальному центрі. Навіть якщо біженець не завжди там їсть. Це максимум 484,96 євро на сім'ю.

Ті біженці, які не мають доходів, продовжать отримувати допомогу на проживання. Вони також не повинні платити внесок за муніципальні притулки та за харчування, яке там отримують.

Водійські права в Нідерландах

Біженці з України у Нідерландах з 1 серпня 2024 року мають можливість отримати нідерландські водійські права. Для цього їм треба буде скласти іспит з теорії та практики водіння. Раніше для українців із тимчасовим захистом це було недоступно. Навіть після успішного іспиту з водіння муніципалітети на видавали водійські посвідчення.

За даними Центрального бюро водійських прав (CBR), неможливість отримати нідерландські водійські права викликала проблеми протягом тривалого часу. Ще торік у бюро заявляли, що українці витрачали багато часу і грошей, а в результаті все одно залишалися без водійського посвідчення.

Українці із тимчасовим захистом, які мають українські водійські права, можуть і надалі ними користуватися. Навіть ті посвідчення водія, термін дії яких закінчився, залишаються дійсними на території ЄС. Водночас для частини українців, які раніше не мали водійських прав, тепер буде можливо отримати їх у Нідерландах.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті