Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Знесло половину черепа снарядом, уламок застряг біля серця, та він вижив: неймовірна історія розвідника з Волині

"Про декого кажуть, що він народився в сорочці, а про мене лікарі казали, що я народився в бронекостюмі", – каже 43-річний волинянин, військовий Роман Кліза.

Роман Кліза | © oboz.ua

Український воїн Роман Кліза (oboz.ua)

Його історія вражає і шокує. На фронті Роман отримав важке поранення: уламок ворожого снаряда буквально зніс половину черепа. Зазвичай такі поранення фатальні, але військовий дивом вижив. І коли здавалося, що небезпека минула, біля серця лікарі знайшли уламок, який міг вбити Романа будь-якої миті.

Військовий переніс не одну складну операцію і наразі відновлюється. 

З водіїв – у розвідники

До початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну Роман Кліза працював водієм.

"Я об’їздив всю Європу. Стосунку до військової служби не мав", – розповідає захисник. У кінці 2021 року він повернувся в Україну на новорічні свята.

"Я приїхав додому перед Новим роком на відпочинок. Тоді якраз російські війська вже почали збиратися біля наших кордонів. Було зрозуміло, що щось таке недобре вже починається", – пригадує Роман.

Він до останнього не вірив у можливість "великої війни", але про всяк випадок домовився з друзями, аби у разі чого разом піти добровольцями до ЗСУ.

Події 24 лютого 2022 року шокували його.

"Я сподівався, що росіяни пограють м’язами, побрязкають зброєю та підуть у свою Тайгу. Сподівався, що вони не наважаться", – каже Роман.

Домовленість із побратимами була виконана миттєво. У перший день повномасштабної війни вони пішли у Волинську ТрО. Пересиджувати війну ніхто не збирався.

"Моя мотивація – це мотивація абсолютно нормального чоловіка: коли до мене в дім лізе злодій, йому треба вломити. А як інакше? Ворогу треба натовкти так, щоб він сам захотів звідси забратися", – наголошує Роман.

Разом із побратимами вони тримали позиції на кордоні з Білоруссю.

"Там чимало стояло тієї нечисті. Власне, там були якраз ті кадировці, які потім пішли на Бучу. Їх не варто недооцінювати як військових, хоч які б вони були", – пригадує він.

Минулого року військовий вирушив на схід у складі підрозділу аеророзвідки. До цього він не мав справи з дронами, однак, потрапивши до війська, почав цілеспрямовано вивчати цю спеціальність, щоби стати аеророзвідником.

Уламок біля серця

Фронтові будні для Романа завершилися 4 грудня 2023 року. Тоді чоловік отримав важке поранення і ледь не загинув. Через травму він погано пам’ятає той день.

"Пригадую, як на автівці доїхали ближче до позицій, далі пішки дійшли до бліндажа, а потім прилетів ворожий FPV-дрон. Як наслідок: я "трьохсотий", а мій побратим – "двохсотий". Дуже шкода його… Молодий хлопець Микола, йому було лише 28 років, був дуже розумний…" – із сумом розповідає він.

Що відбувалося далі, Роман знає лише зі слів побратимів.

"Хлопці розповідали, що я не давав надати мені першу допомогу, ледь скрутили. У мене був шок, тому така поведінка виправдана", – згадує він.

Роман потрапив у госпіталь у Дніпрі зі складною травмою.

"Мені зробили трепанацію черепа, повиймали уламки з голови. Були переломи пальців, пошкоджені руки, ноги, очі, ну і, звісно ж, контузія", – пояснює аеророзвідник.

Дев’ять днів Роман був у комі, перебуваючи між життям та смертю. Але це були ще не всі випробування. Лікарі знайшли уламок снаряда за лічені міліметри від дуги аорти – головної артерії кровоносної системи.

"Шматок металу вперся в саму аорту. Міг банально підвищитись тиск… І все", – пояснює Роман.

Оперувати такий стан у Дніпрі не наважились. Чоловіка перевезли до столиці, але і там медики не змогли взяти на себе відповідальність за життя Романа, який міг загинути на операційному столі. Остання надія лишалася на лікарів у Львові. Кардіохірурги лікарні Святого Пантелеймона в результаті двогодинної операції змогли забрати від серця бійця півторасантиметровий уламок металу.

"Ми є нація"

Попри важку травму голови, когнітивні функції в Романа збереглися.

"За пів року по лікарнях і госпіталях я бачив різне: люди після інсульту заново вчаться читати, писати, ходити. Я зараз вчуся заново ходити. Це непросто. Коли в людини все є, то здається, що то звичайні речі. Аж ні. Мені треба думати, як ноги поставити, як крок зробити. У звичайному стані робиш все це на автоматі, а в моєму випадку в мозку відбувається колосальна робота. Та мені допомагає підтримка рідних. Біля мене завжди моя кохана дружина, моя мама. Щодня біля мене хтось є", – розповідає захисник.

Першочергове завдання, яке ставить перед собою військовий, – реабілітуватись і повернутися до нормального життя.

"Я оптимістично налаштований. Мені 43 роки, у мене попереду ще довге життя, і знаєте, хочеться його якісно прожити, а не як-небудь. А для цього треба відновити фізичну форму, знову навчитися керувати авто і гроші треба заробляти, забезпечувати родину", – каже Роман.

Нещодавно він переніс ще одну складну операцію: нейрохірурги усунули дефект черепа, встановили титанові пластини.

"Якби було здоров’я, я би повернувся на війну. Дуже мені вже хочеться того ворога нищити. Ми є нація. У них цього немає і близько", – додає наш співрозмовник.

 

Матеріал створено командою EnableMe Ukraine спільно з онлайн медіа "Oboz.ua"


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті