Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Депресія - напруга у відносинах

Депресія є великим тягарем не тільки для самої людини, але й для її соціального оточення, а також є особливим викликом для стосунків. Але подолання разом може і зміцнити стосунки.

Депресія та відносини | © Pexels

(Pexels)

Життя з людиною з депресією може бути дуже великим тягарем - емоційним і фізичним. Людина може відчувати себе винною, приголомшеною та безпорадною.

Співпереживайте, не співчувайте

У довгостроковій перспективі депресивний або іноді агресивний настрій також може передаватися партнеру. Проте девіз тут «Співпереживайте, не співчувайте». Це не допоможе вашому партнеру, якщо ви теж у депресії, навіть якщо це лише через співчуття. Рідні та партнери можуть і навіть повинні намагатися насолоджуватися життям.

Навіть якщо це важко, більшість партнерів залишаються з постраждалою людиною; бажання допомогти дозволяє подолати труднощі. Багато хто сприймає спільне подолання цих труднощів як свідчення їхніх стосунків.

Дещо змінюється ситуація у випадку біполярного розладу. Багато відносин часто розриваються після першої маніакальної фази.

Не намагайтеся бути експертом

У стосунках із депресивною людиною людина швидко перетворюється на свого роду «професійного лікаря». Вони намагаються допомогти партнеру порадами, намагаються мотивувати і змусити депресію «зникнути». Звичайно, можна допомогти мотивувати, стати плечем, щоб поплакати, підтримати партнера.

Однак важливо не скочуватися до ролі терапевта. Родичі рідко навчаються цьому, а навіть якщо вони навчаються, емоційний зв’язок із постраждалою людиною надто сильний. Партнер або навіть родичі та друзі ніколи не повинні намагатися замінити професійного терапевта. Коли безуспішні спроби підняти поганий настрій викликають почуття гнівного розчарування, родичі розуміють, що вийшли за межі своїх можливостей. Вони відчувають, що не можуть емоційно достукатися до постраждалої людини, «незважаючи на раціональні аргументи».

Що можуть зробити партнери?

Важливо серйозно ставитися до свого партнера та депресії. Якщо необхідно, родичі також можуть взяти на себе більш дрібні завдання від постраждалих, наприклад, організувати візит до лікаря або виконувати додаткову роботу по дому.

Можна заохочувати їх брати участь у спільних заходах і підтримувати їх у правильному прийомі ліків і дотриманні призначень. Однак партнери депресивних людей повинні завжди пам’ятати, що вони також мають свої потреби. Навіть ті, хто любить свого партнера, можуть час від часу дратуватися або розчаровуватися.

Бути поруч зі своїм партнером не обов’язково означає, що ви повинні кинути все і відсунути власні потреби на другий план – насправді навпаки.

Допомога членам сім'ї

Родичі можуть легше перенести стрес депресії, якщо вони приділять трохи часу собі та не нехтують власними потребами. Спілкуватися з друзями важливо, але не завжди достатньо. Для цих випадків існують групи підтримки, а також фахівці, які можуть запропонувати підтримку та поради.

У нашій спільноті ви можете знайти поради експертів і людей, які перебувають у подібних ситуаціях.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті