Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Як продовжити статус особи з інвалідністю під час війни?

Якщо статус особи з інвалідністю встановлено на якийсь термін, необхідно повторно проходити МСЕК для підтвердження групи інвалідності.

Інвалідність внаслідок війни | © https://libkos.com/

(https://libkos.com/)

Процедуру встановлення та продовження статусу інвалідності значно спрощено на період воєнного стану. 
Зокрема, якщо  у період дії воєнного стану людині потрібно пройти повторний огляд, але вона не має можливості цього зробити, – можна пройти огляд пізніше – протягом шести місяців після припинення/скасування воєнного стану.
Строк дії попередньої довідки і всі пов’язані з нею соціальні виплати продовжуються на весь цей період.
Отже, згідно з постановою КМУ № 225 від 8 березня 2022 р., якщо в Пенсійному фонді України або структурних підрозділах з питань соціального захисту населення немає інформації про зміну чи відмову в продовженні інвалідності, вважається, що ця інвалідність продовжується на весь період дії воєнного стану і ще на шість місяців після його скасування або припинення.
При цьому діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) чи МСЕК:

  • соціальні виплати,
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні),
  • засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо,
  • освітні послуги,
  • відповідні пільги.

Якщо людина хоче встановити інвалідність, але не може самостійно прибути до комісії – то МСЕК може приймати таке рішення заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.
Зазначимо, що лікарі, які оформляють направлення на МСЕК, не мають законних підстав вимагати від пацієнта – внутрішньо переміщеної особи укладання декларації. Детальніше про доступ до медичних послуг у нашому відео з даної серії.
 

Проблеми, які виникають при проходженні МСЕК

Зараз велика кількість військовослужбовців потребують оформлення статусу особи з інвалідністю. 

Основними проблемами щодо проходження МСЕК, про яку кажуть військовослужбовці і ветерани, є:

  • складність процедури: які документи потрібно підготувати, направлення, де їх взяти і в які терміни подати;

  • достатньо великий пакет необхідних документів, для збору яких іноді доводиться обходити багатьох лікарів, іноді повторно подавати одні й ті самі довідки, що забирає багато часу і сил;

  • черги під кабінетами комісії;

  • бар’єрність будівель, де приймає комісія, для людей з маломобільних груп населення.

Перша проблема, з якою стикаються військові, які зазнали тяжких поранень і мають встановити інвалідність чи втрату працездатності – це відсутність інформації про те, як пройти МСЕК. Уніфікованого переліку документів поки немає: в комісіях в різних містах можуть попросити донести ті чи інші довідки. При цьому документи потрібні з різних інстанцій: від військової частини, від військово-лікарської комісії, іноді від лікарів поліклінік. І через відсутність уніфікованого списку іноді й самі лікарі не знають, які довідки і за якими шаблонами потрібно надавати військовому.

Для допомоги військовим у оформленні інвалідності було створено безкоштовний мобільний додаток «Правовий навігатор» для військових, ветеранів та їхніх сімей – в ньому є інформація про ВЛК, МСЕК, шаблони рапортів тощо. 

Як відновити втрачені документи?

Якщо під час війни, вимушеної евакуації, переміщення ви  втратили медичні документи, є кілька шляхів їхнього відновлення. 

Варіант дій наступний:

  • Якщо ви втратили результати обстеження, лікування, відомості про проведене стаціонарне та оперативне лікування чи  реабілітацію – зверніться до будь-якого лікаря первинної ланки (терапевт, сімейний лікар, педіатр, якщо йдеться про дитину з інвалідністю). 

Маючи доступ до Електронної системи охорони здоров’я, лікар зможе відновити інформацію, що була в неї завантажена, або призначити обстеження. 

  • Якщо ви втратили документи, що підтверджують інвалідність – зверніться до найближчого органу соціального захисту. Його фахівці через Централізований банк даних осіб з інвалідністю зможуть відновити ці документи.

  • Якщо вам необхідно поновити висновки МСЕК – зверніться до медичного центру, в якому працює така комісія.

Як оскаржити рішення МСЕК?

Якщо людина не згодна із висновком МСЕК, то вона може оскаржити його протягом місяця. Для цього потрібно звернутися до тієї ж комісії, центральної або ж обласної МСЕК. Вони проведуть повторний огляд і ухвалять рішення.

У випадку повторної відмови таке рішення можна оскаржити до Центральної МСЕК МОЗ України. 

Крім того, рішення комісій усіх рівнів можна оскаржити в суді.

Уточнити питання щодо того, як продовжити термін дії інвалідності, як оскаржити рішення МСЕК та інші можна,  звернувшись до Національного контакт-центру МОЗ: 0-800-60-2019 (щоденно з 8:00 до 20:00).

На цю ж гарячу лінію МОЗ варто повідомити, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушують ваші права – наприклад, вимагають хабар.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті