Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Посилення вимог щодо отримання тимчасового захисту в Норвегії в 2024 році

Кілька сотень українців можуть відправити додому.

Будинки в Норвегії | © Pexels

Умови для українців у Норвегії (Pexels)

Норвезький директорат імміграції (UDI), який є центральним агентством у норвезькій імміграційній адміністрації, розпочинає розгляд надання притулку для українців, які не жили на батьківщині на початку війни. Серед них вже є 370 чоловіків «бойового віку».

« Ми повинні бути впевнені, що ми маємо стабільний рівень прибуття до Норвегії», — каже міністр юстиції та готовності до надзвичайних ситуацій Емілі Енгер Мель (Шпанія).

Коли Росія напала на Україну взимку 2022 року, уряд швидко запровадив схему колективного захисту для переселенців з України.

Схема колективного захисту надає дозвіл на проживання без індивідуальної оцінки потреби в захисті.

Відтоді понад 77 000 українців звернулися за колективним захистом у Норвегії, свідчать оновлені дані UDI.

Українці, які жили в інших країнах, коли почалася війна, не охоплюються цією схемою, але тим не менше їм дозволили залишитися в Норвегії, оскільки для українців скасовано обов’язок виїзду .

Зараз це мито знову запроваджують для українців. У той же час UDI зараз починає індивідуальну обробку цих заяв про надання притулку .

Йдеться про 800–1000 людей, яким, у крайньому випадку, можуть наказати покинути Норвегію.

Норвезька влада вже вжила низки заходів, щоб зробити наплив українських біженців більш керованим .

– Новим є те, що ми починаємо з індивідуального ведення справ. Це робиться шляхом оцінки ситуації людини. Серед іншого, звідки ви родом, продовжує Мель.

Багато з тих, чиї заяви про надання притулку зараз розглядаються, є дорослими чоловіками.

В електронному листі до NRK імміграційна влада пише:

“Серед українців, які сьогодні розглядають звичайну справу про притулок, 370 (47 відсотків) — це чоловіки віком від 18 до 60 років”.

Міністерство юстиції в електронному листі заявляє, що ризик бути відправленим на війну проти Росії не є підставою для проживання в Норвегії.

UDI також зробив нову оцінку того, наскільки небезпечно жити в Україні.

Зараз безпечними, як вважає УДІ, вважаються три області: Львівська, Волинська та Закарпатська. Усі вони розташовані на крайньому заході України.

Крім того, українці, які мали в Норвегії дозвіл на тимчасовий колективний захист від війни, але в яких цей дозвіл було відкликано або не продовжено, не можуть згодом знову його отримати.

 

Відповідне посилення до правил захисту ухвалило 31 травня Міністерство юстиції та громадської безпеки Норвегії, повідомляється у пресрелізі відомства.

"Норвегія витрачає багато грошей на прискорене опрацювання та розселення українських прохачів притулку за спеціальною схемою. Центристська партія і Лейбористська партія в уряді вважають неправильним, що прохачі притулку, які добровільно повернулися або порушили правила, повинні знову отримувати особливий режим", - сказала міністр юстиції та громадської безпеки Норвегії Емілі Енгер Мель (Emilie Enger Mehl).

За даними Директорату у справах імміграції, близько 2 тис. українців, які мають тимчасовий колективний захист, не отримали продовження річного дозволу на перебування в Норвегії. У багатьох випадках йдеться про людей, які переїхали назад в Україну або в інші країни Європи. Ці люди більше не зможуть отримати колективний захист у Норвегії, якщо знову звернуться по нього; натомість вони будуть направлені на звичайну індивідуальну процедуру надання притулку.

Міністр також не виключає можливості подальшого посилення правил надання тимчасового колективного захисту в Норвегії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті