Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Зміни в правилах перебування в Фінляндії для українців у 2024 році

Фінляндія суттєво посилить правила в'їзду та перебування в країні з 1 вересня 2024 року.

Українці в Фінляндії | © Pexels

Українці в Фінляндії (Pexels)

Зміни торкнуться як потенційних мігрантів, так і тих, хто вже перебуває в країні.

Новий закон про іноземців чітко визначає ситуації, за яких буде відмовлено у видачі посвідки на проживання. До таких ситуацій належать:

  • надання неправдивої інформації

  • нелегальне перебування у Фінляндії

  • нелегальна робота

  • шлюб за розрахунком

МВС Фінляндії пояснило, що наявні положення закону допускають різні тлумачення. Нові норми будуть більш конкретними та однозначними, що сприятиме більшій прозорості та ефективності в процесі прийняття рішень. Такі поправки покладуть край практиці переходу від процедури розгляду клопотання про надання притулку до клопотання про трудову імміграцію для отримання посвідки на проживання.

Водночас претенденти на міжнародний захист або особи, чиє клопотання було відхилено, більше не зможуть отримати посвідку на проживання на підставі роботи, самозайнятості або навчання. Це дасть змогу запобігти випадкам, коли заявник просить притулку з єдиною метою знайти роботу або навчатися у Фінляндії.

Статус біженця або міжнародного захисту можуть надалі не надавати або відкликати, якщо людина виявиться винною у злочині за обтяжувальних обставин або її вважатимуть небезпечною для суспільства.

Крім того, статус біженця та міжнародний захист також можуть бути скасовані в майбутньому, якщо після їхнього отримання особа опиниться під підозрою у скоєнні злочину проти миру чи людяності, воєнного злочину або діяння, що суперечить цілям і принципам ООН.

Шукачі притулку не зможуть претендувати на посвідку на проживання на підставі роботи або навчання.

Реформа сприятиме досягненню мети урядової програми зі сприяння швидкому виїзду тих, кому було відмовлено в притулку.

Посилення критеріїв для отримання громадянства

Глава МВС Фінляндії Марі Рантанен розповіла, що влада має намір продовжити термін проживання, необхідний для набуття громадянства, з нинішніх п'яти до восьми років. Крім того, враховуватиметься тільки час, який заявник пробув у Фінляндії за посвідкою на проживання.

Рантанен наполягає, що таке рішення дасть змогу краще оцінити кандидатуру потенційного фінського громадянина.

Крім того, згідно з планом уряду, посиляться вимоги до наявності засобів до існування, а також буде введено спеціальний тест на громадянство.

Ці законопроєкти буде передано до парламенту восени 2024 року і навесні 2025 року.

Влада також має намір контролювати кількість днів, проведених потенційним заявником на громадянство за кордоном. Протягом усього періоду проживання у Фінляндії за кордоном можна перебувати загалом один рік. При цьому в останній рік до отримання громадянства цей термін може становити максимум три місяці. Мета обмежень полягає в тому, щоб заявник фактично проживав у Фінляндії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті