Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Допомога для дітей-переселенців у 2024 році

Держава пропонує дітям з категорії внутрішньо переміщених осіб соціальну підтримку.

Мати обіймає дитину і дивиться йому в очі | © Pexels

Підтримка дитини під час війни (Pexels)

Йдеться як про фінансову допомогу, так і про пільги.

Грошова допомога

Сім'ї-переселенці з дітьми можуть отримати виплати держави. На кожного дорослого щомісяця виплачується 2 тисячі гривень, а на дітей - 3 тисячі гривень.
Попри те, що з березня 2024 року уряд дещо змінив правила нарахування фінансової допомоги ВПО, малозабезпечені та найбільш вразливі категорії переселенців можуть і надалі отримувати виплати.

Навчання

Держава надає підтримку дітям і студентам, які є внутрішньо переміщеними особам. 

Діти з числа ВПО чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, мають першочергове право на зарахування до державних / комунальних закладів дошкільної та загальної середньої освіти.

Діти-переселенці можуть безкоштовно харчуватися у дитсадках та школах. Для того, аби дитина могла безкоштовно харчуватися в закладах освіти, слід звернутися до адміністрації освітнього закладу та надати копії довідки ВПО дитини чи рішення про встановлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.

Також в Україні діє державна підтримка у вигляді повної оплати за навчання для здобуття професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти. Кошти надаються з загального державного фонду або місцевих бюджетів у разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення.

Діти з числа ВПО та діти, які проживають у населених пунктах на лінії зіткнення та які навчаються у закладі фахової передвищої, вищої освіти мають право на соціальну стипендію до закінчення навчання у закладі освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 р., на підставі поданої до керівника навчального закладу заяви.

Для отримання цієї стипендії такі студенти повинні відповідати ще й таким умовам:

  • навчатися за державним замовленням ("бюджет") на денній формі навчання (у разі здобуття фахової передвищої освіти допускається дуальна форма навчання);

  •  бути молодшими 23 років та включеними до рейтингу успішності;

  • не перебувати в академічній відпустці;

  • не мати академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання.

Оздоровлення

Відповідно до законодавства, діти-переселенці в Україні можуть поїхати на безкоштовний відпочинок та оздоровлення.

Діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки мають можливість відпочити в дитячих оздоровчих таборах «Артек», «Молода гвардія» та інших дитячих закладах вищої категорії, що розташовані в карпатському регіоні.

Батькам/законним представникам такої дитини, які мають встановлений мобільний застосунок «Дія», повідомлення про можливість отримання допомоги на оздоровлення /відпочинок надійде автоматично. Ті ж, хто не встановив застосунок, мають отримати повідомлення про цю можливість від органів соцзахисту за місцем обліку як ВПО телефоном або поштою.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті