Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer
Skip to Content Skip to Mainnavigation Skip to Meta Navigation Skip to Footer

Школи для українських біженців за кордоном. Чи можна пропускати уроки?

Українські біженці, здобувши тимчасовий захист у країнах Європи, віддають дітей до місцевих шкіл. Дехто продовжує навчання онлайн в українських школах.

Діти в школі | © Pexels

Українські учні за кордоном (Pexels)

У цій статті розглянемо правила відвідування шкіл за кордоном.
Якщо раніше відвідування місцевих шкіл для дітей біженців було не обов’язковим, то зараз низка країн змінила умови, діти біженців повинні ходити до шкіл. В деяких країнах можна отримати штраф за пропуск уроків. Тож, розглянемо детальніше.

Школи в Німеччині

Обов'язкове шкільне навчання означає, що діти зобов'язані відвідувати школу.

Дитина піде до школи в тому році, коли їй виповниться шість років до 30 вересня.

Шкільне навчання є обов’язковим протягом десяти років. Спочатку діти відвідують початкову школу (1-4 класи), а потім середню школу (5-10 класи).

Для молоді без професійної підготовки обов’язкове навчання в школі триває до кінця навчального року, в якому їм виповнюється 18 років.

Для молодих людей, які проходять професійне навчання, обов’язкове навчання триває до тих пір, поки триває професійне навчання, яке розпочалося до 21 року.

Учні зобов’язані регулярно брати участь на уроках, а також в інших обов’язкових шкільних заходах (наприклад, шкільні свята, екскурсії, уроки фізкультури, плавання тощо). Вони також зобов’язані брати участь, готуватися та контролювати уроки та виконувати домашнє завдання.

Як батьки, ви несете відповідальність за те, щоб ваша дитина відвідувала школу.

У разі захворювання ви (якщо вашій дитині не виповнилося 18 років) повинні повідомити школу негайно (не пізніше другого дня навчання) усно або письмово.

Повнолітні учні можуть повідомити школу самостійно.

Після цього ви повинні письмово повідомити школу про те, чому ваша дитина не змогла відвідувати школу. Якщо учень захворів, достатньо вказівки «хвороба». Тип захворювання вказувати не потрібно.

Якщо є сумніви щодо того, чи дитина не відвідує школу за станом здоров’я, школа може попросити батьків або, якщо йдеться про повнолітніх учнів, їх самих надати медичну довідку.

Обґрунтовані сумніви можуть виникнути, наприклад, через часті відсутності без виправдання.

Шкільні канікули повинні бути дотримані, тобто вони не можуть бути самовільно скорочені чи подовжені. Існує загальна заборона брати відпустку до та після свят.

Винятки з цього можуть бути лише з важливих причин.

Подовження шкільних канікул або дешевше прибуття чи виїзд у разі відпустки не є важливими причинами.

Порушення правила обов’язкової освіти в Німеччині

Якщо ваша дитина не відвідує школу, хоча вона не хворіє і немає іншої важливої причини, вас, як батьків (або самих учнів, якщо вони повнолітні), школа спочатку попросить у письмовій формі виправдати неявки та вказати причину відсутності.

Тоді вчителі можуть мати педагогічний вплив (наприклад, через поради) на учнів.

Як батьків, вас просять переконатися, що ваша дитина регулярно відвідує уроки та інші шкільні заходи. Повнолітніх учнів повідомляють про обов’язок відвідувати школу. Також майте на увазі, що органи охорони здоров’я чи міліція можуть примусити учнів відвідувати школу, чи можуть відкрити провадження про адміністративне правопорушення.

У разі порушення справи про адміністративне правопорушення батькам або учням надається можливість протягом 14 днів висловити свою думку в офіційному судовому засіданні. При дотриманні вимог щодо штрафу може бути накладено штраф до 1000 євро.

Що стосується дорослих, то неоплачений штраф спочатку стягується в рамках процесу примусового виконання. Це призводить до додаткових витрат (нагадування, збори судового виконавця). У разі безуспішного виконання суд може призначити примусове утримання під вартою. Молоді люди та підлітки замість сплати штрафу можуть бути примушені до робочих часів. Це вирішує суд. Якщо вимога до роботи не виконується, може бути подана заява про арешт неповнолітніх.

Якщо ви не впевнені або маєте запитання, зверніться до школи.

Школи в Чехії

МВС Чехії наголосило, що українські діти повинні відвідувати місцеві школи, навіть якщо продовжують навчання дистанційно в Україні.

 У Чехії кожна дитина повинна пройти один рік дошкільного навчання та дев'ять років загальної середньої освіти. Це правило стосується всіх дітей, включаючи тих, які отримали тимчасовий захист у країні.

Якщо батьки або законні представники дитини не забезпечують виконання цього обов'язку, на них можуть накласти штраф, а в крайніх випадках — навіть позбавити волі строком до двох років. Водночас дитину можуть взяти на контроль соціальні служби.

Міністерство особливо наголошує, що дистанційне або онлайн-навчання в українській школі не замінює обов'язкової шкільної освіти в Чехії. Це означає, що навіть якщо дитина бере участь у дистанційному навчанні в Україні, вона повинна бути зарахована та відвідувати чеську школу.

За чеськими законами, якщо батьки або законний представник дитини не забезпечать відвідування дитиною школи, їх можуть притягнути до відповідальності, а саме штрафу, нагляду соціальних служб або навіть позбавлення волі строком до двох років.

Школа у Польщі

З 1 вересня 2024 року діти біженців з України аналогічно з польськими школярами будуть охоплені обов'язковим навчанням:

  •  річною дошкільною підготовкою;

  •  обов'язковою шкільною освітою (тобто обов'язковим відвідуванням 8-річної початкової школи);

  •  обов’язком навчання (післяпочаткові школи) у польській освітній системі.

Дистанційно зможуть навчатися лише ті учні, які у 2024/2025 навчальному році навчаються у випускному класі школи, що функціонує в українській системі освіти.

Сімейна допомога "800+" (близько 8000 грн щомісяця) і "Добрий старт" (близько 3000 грн перед початком шкільного року) будуть виплачуватися біженцям з України за умови, що їхня дитина відвідує або 1-річну дошкільну підготовку, або початкову чи післяпочаткову школу у Польщі.

За невиконання цього обов'язку батьки можуть зіткнутися із примусовим провадженням та штрафом у 100 злотих, пише Rzeczpospolita. А з червня 2025 року наслідком також буде втрата пільги "800+". Це пов'язано із тим, що ця допомога призначається до 30 червня на рік наперед.

Зміни для українських дітей у Польщі в 2024 році

Для дітей українських біженців продовжили додаткове навчання польської мови (мінімум 4 години на тиждень). Період безкоштовного навчання продовжили до 36 місяців.

Українські діти матимуть можливість користуватися допомогою міжкультурного асистента.

Учні 8 класу польської школи на підсумковому іспиті не муситимуть складати іспит з польської мови (лише за бажанням).

Школа у Великобританії

У британських школах – дуже суворі правила відвідування уроків. Вранці, до початку першого уроку, територія школи закривається. Після цього потрапити до кампусу можна, лише звернувшись на ресепшн і пояснивши причину запізнення. Упродовж навчального дня за територію учнів також не випускають. Тільки за письмового прохання батьків або опікуна до куратора класу.

Особливі заходи застосовуються до пропусків школи протягом навчального року. Навчальний рік тут триває з вересня до середини липня. Є тиждень осінніх канікул, довгі різдвяні та великодні канікули та подовжені вихідні наприкінці травня.

Батьків можуть оштрафувати на суму від 60 фунтів стерлінгів до 2500 фунтів за те, що вони забрали дітей зі школи на певну кількість днів поза канікулами. Розмір штрафів збільшується, якщо їх не сплачують протягом 21 дня. Через 28 днів можливе судове переслідування.

Будь-яка відсутність у навчальний час має бути попередньо узгоджена тільки з директором і вимагає "виняткових обставин", умови яких залишаються на розсуд школи. Тобто цілком вірогідно, що батьки отримають відмову.

Школа в Австрії

В Австрії шкільне навчання є обов’язковим у віці від 6 до 15 років. Якщо школа зафіксує несанкціоновану відсутність школяра на уроках понад три дні поспіль, батьки можуть зіткнутися зі штрафом від 110 до 400 євро або позбавленням волі на строк до двох тижнів. Понад три пропуски шкільних занять без поважних причин можуть бути кваліфіковані як адміністративне правопорушення.

Щоб забрати дитину на деякий час з навчального процесу, батькам треба писати заяву з належним обґрунтуванням. Якщо причина відсутності дитини на уроках не буде вказана, а батьки не дадуть відповіді на запит, їхніх дітей можуть виключити зі школи, а батьків кожні два тижні відвідуватиме Служба соціального захисту молоді Австрії.


Чи була корисною Вам ця стаття?

Повідомити про помилку? Повідомте зараз.

Знайдіть відповіді на всі ваші запитання у нашій Спільноті